Mjalti “pastron” arteriet

Një sheqer natyral që gjendet në mjaltë ndihmon në largimin e yndyrave që grumbullohen në muret e arterieve, duke reduktuar kështu rrezikun e komplikimeve serioze kardiovaskulare si sulmi në zemër.
Ky është përfundimi i një studimi të ri të kryer nga studiues në SHBA, Itali dhe Kanada dhe i publikuar në revistën Nature Communications.
Sheqeri kryesor quhet trehalozë dhe ka aftësinë për të aktivizuar një proteinë që urdhëron qelizat imune (makrofagët) të heqin pllakat e yndyrës nga arteriet, sipas gjetjeve të reja.
Studiuesit në minj kanë treguar se trehaloza mund të zvogëlojë grumbullimin e pllakave me rreth 30%. Përveç mjaltit, trehaloza gjendet edhe në kërpudha, karavidhe dhe karkaleca.
Akumulimi i yndyrës në muret e arterieve, një proces i njohur si ateroskleroza, i bën arteriet më të forta dhe më pak fleksibël, duke rritur rrezikun e hipertensionit, sëmundjeve të zemrës dhe sulmit në zemër.
Duke shpjeguar gjetjet, autori kryesor i studimit, Babak Razani, një asistent profesor në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Uashingtonit në St. Louis, tha: natyra inflamatore e pllakave aterosklerotike. Për t’i ndihmuar ata, “miqtë” e tyre [d.m.th., qelizat e tjera] shkojnë në vend, por përfundimisht përfundojnë duke i përkeqësuar gjërat.
“Kjo krijon një ‘supë’ me qeliza të vdekura dhe më shumë lipide, gjë që rrit gjithnjë e më shumë pllakën e grumbulluar”. Ajo që bën trehaloza është aktivizimi i një proteine, TFEB, e cila pushton bërthamën e makrofagut, lidhet me ADN-në e saj dhe më pas shkakton një reaksion zinxhir që i jep makrofagut “superfuqi”, duke rritur aftësinë e tij për të zmbrapsur nga arteriet.

Shto Koment

Na Ndiqni në: