Julius_Silver - www.pixabay.com

Rritja e nivelit të detit mund të zvogëlojë rrezikun e shpërthimeve vullkanike

Rritja e nivelit të detit e shkaktuar nga ngrohja globale mund të zvogëlojë rrezikun e shpërthimeve në ishujt vullkanikë dhe zonat bregdetare. Kështu bëhet e ditur sipas studimeve më të fundit hulumtuese. Studiues nga universitetet e Portsmouth dhe Oxford Brookes shqyrtuan kohën e shpërthimeve gjatë qindra-mijëra viteve në ishullin grek të Santorinit në lidhje me ndryshimet e nivelit të detit.

Ata zbuluan se një rënie 130 ft (këmbë; (130ft = 39.624m) në nivelin e detit ishte një “pikë kritike” përtej së cilës kishte më shumë gjasa të ndodhnin shpërthime.

Ata thanë se gjetjet e studimit, të publikuara në Nature Geoscience, kanë implikime të rëndësishme për miliona njerëz që jetojnë në ishujt vullkanikë pasi ndryshimi i klimës ndikon në nivelin e deteve në nivel global.

‘’Nëse gjetjet tona mund të konfirmohen nga studimet në vende të tjera vullkanike, rritja e vazhdueshme e nivelit të detit do të ulte rrezikun e shpërthimeve të ardhshme vullkanike në ishuj dhe zona bregdetare’’-saktëson dr Sabine Wulf, nga Universiteti i Portsmouth.

Ndërkaq dr. Mark Hardiman, po nga Universiteti i Portsmouth shtoi: ‘’Me ngrohjen e vazhdueshme globale, ne duhet të kuptojmë urgjentisht marrëdhëniet midis efekteve të ndryshimit të klimës dhe rrezikut të ngjarjeve të rrezikut natyror.

Një rrezik i tillë janë shpërthimet vullkanike në ishuj të vegjël dhe në zonat bregdetare që tashmë janë ndikuar fuqimisht nga pasojat e rritjes së nivelit të detit dhe rritjes së aktivitetit të stuhive.”

Dr. Christopher Satow nga Universiteti Oxford Brookes, tha se ata shqyrtuan shtresat e shkëmbinjve vullkanikë në faqen e shkëmbit që rrethon pjesën e brendshme të Santorinit për të vlerësuar aktivitetin vullkanik gjatë shekujve.

Duke shpjeguar marrëdhënien midis niveleve të detit dhe shpërthimeve, dr. Satoë tha: “Mekanizmi është mjaft i thjeshtë: rënia e nivelit të detit heq masën nga korja e Tokës dhe frakturat e kores si rezultat. Këto thyerje (fraktura) lejojnë që magma të ngrihet dhe të ushqejë shpërthimet në sipërfaqe. ”

Bashkëautorja e studimit dr. Sabine Wulf nga Universiteti i Portsmouth, shtoi: ‘’Nëse gjetjet tona mund të konfirmohen nga studimet në vende të tjera vullkanike në të gjithë botën, rritja e vazhdueshme e nivelit të detit do të ulte rrezikun e shpërthimeve të ardhshme vullkanike në ishuj dhe zona bregdetare.

Ky me të vërtetë do të ishte një lajm i mirë jo vetëm për popullsinë e Santorinit, por edhe për zonat e tjera vullkanike me rrezik të lartë në Mesdhe, siç është zona e dendur e populluar e Napolit në Italinë jugore.”

Burimi: www.msn.com

Na Ndiqni në: