Si dhe kur të krasitni pemët frutore

Krasitja e pemëve kur është më mirë në vjeshtë ose në pranverë

Mbjellja e një kopshti është vetëm hapi i parë për korrjen. Në mënyrë që ajo të japë fryte mirë dhe të mos sëmuret, nevojitet krasitja e pemëve frutore. Bëni atë në pranverë dhe vjeshtë. Le të flasim për pranverën.

 

RRETHduke prerë një bimë, ju e dëmtoni atë. Prandaj, është shumë e rëndësishme të zgjidhni llojin dhe cilësinë e instrumentit që po përdorni. Varet nga ata nëse pema do të shërohet shpejt.

Ju do të duhet:

thikë kopshti;
sharrë hekuri

 

Rekomandohet të prisni degët me thikë. Krasitësi është më i lehtë, por bën më shumë dëm: ngjesh fort drurin dhe më pas plaga shërohet më gjatë. Në mënyrë që kopshti të rimëkëmbet më shpejt, prerja duhet të jetë e barabartë. Kjo mund të arrihet vetëm me thikë kopshti.

Kopshtarët amatorë shpesh kanë një pyetje: kur të krasitni pemët frutore në pranverë, a është e mundur pas fillimit të rrjedhës së lëngjeve? E gjitha varet nga gjendja e kopshtit tuaj. Trungu u nda, degët u thyen nën peshën e borës? Sigurisht, prerja është e pashmangshme. Kur nuk ka asgjë si kjo, atëherë nuk duhet të dëmtoni pemët. Mbi të gjitha, krasitja nuk është qëllim në vetvete. Nëse formoni pemë sipas rregullave, ju duhet vetëm një operacion minimal korrigjues, i cili mund të shpërndahet plotësisht.

Krasitja e pemëve frutore është një faktor i rëndësishëm për një kopsht të shëndetshëm dhe të frytshëm. Dhe ju duhet ta bëni atë me shkathtësi. Para së gjithash, duhet të hiqni fidanet:

të cilat largohen nga trungu në një kënd të mprehtë;
drejtuar në qendër të kurorës;
të cilat nuk japin fryte (maja).

Ekzistojnë disa rregulla që kopshtarët profesionistë gjithmonë i përmbahen:

1. Krasitja duhet të fillojë sapo të kenë fjetur ngricat e mëdha (më shpesh ky është fundi i janarit, fillimi i marsit). Kështu, plagët nuk do të ngrijnë, dhe kur fillon rrjedha e lëngjeve, ato do të shërohen shpejt. Shkurtimet duhet të jenë të barabarta, të qetë. Ato duhet të lubrifikohen me var kopsht.
2. Ju duhet të prerë fidanet mbi sytë që rriten nga kurora. Një prerje bëhet nga brenda dhe jashtë.
3. Degët që janë një zgjatim i trungut duhet të jenë më të gjata se pjesa tjetër.
4. Në pemët e dobëta, bëhet shkurtimi i shkurtër. Shkurtuar mbi sytë e dytë ose të tretë.
5. Me rritje të fortë, bëni krasitje të mesme. Degët priten mbi syrin e pestë.
6. Për pemët e fuqishme, kryhet një krasitje e gjatë, duke lënë tetë ose më shumë sy.

Formimi i kurorës

Ju mund të filloni të formoni kurorën e një peme të re në vitin e dytë të jetës së saj dhe të vazhdoni për disa vjet. Frutat në pemët e mollës dhe dardhës shfaqen në lastarët shumëvjeçarë dhe kumbullat dhe qershitë japin fryte vitin tjetër pas mbjelljes. Duke e ditur këtë, krasitja pranverore e pemëve frutore mund të bëhet pa shumë dëmtime në të korrat e ardhshme. Sisteme të përhapura jo-shkallëshe dhe të rrallë të formimit të kurorës. Kjo e fundit është ideale për qershi, kumbulla, kumbulla qershi. Baza e një kurore të tillë është një trung dhe deri në një duzinë degësh anësore që rriten nga trungu në nivele në një distancë deri në njëzet centimetra nga njëra-tjetra.

Dhe kështu, si të shkurtojmë siç duhet pemët frutore në pranverë dhe të formojmë një kurorë? Procedoni si më poshtë:

1. Udhëzuesi është xhirimi në qendër, i prerë rreth 80 cm nga baza. Gjëja kryesore: deri në një duzinë veshkash duhet të qëndrojnë në dirigjent. Filizat e rinj, degët anësore do të shkojnë prej tyre. Kjo është niveli i parë.
2. Vitin tjetër, hiqni degët e dëmtuara gjatë dimrit, zgjidhni tre ose katër të forta. Fshij pjesën tjetër. Kjo është niveli i dytë.
3. Prandaj, në të njëjtin parim, formoni nivelin e tretë tashmë në vitin e katërt.
4. Pema ka arritur një lartësi prej katër metrash (pemë frutore të vogla – maksimumi), hiqni udhëzuesin mbi degën e sipërme. Kështu, ndaloni rritjen, formoni plotësisht kurorën e pemës.

Ju duhet të krasitni pemët rregullisht: një herë në vit ose në pranverë dhe vjeshtë. Në çdo kohë, sipas nevojës, bëni krasitje sanitare ose korrigjuese.

Krasitja e pemëve frutore në pranverë; koha është në fund të dimrit ose në fillim të pranverës. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për kajsinë, qershinë, pjeshkën, kumbullën e qershisë. Në verë, krasitja bëhet vetëm për të hequr majat, degët që kontribuojnë në dendësinë e panevojshme të kurorës.

Përshkrimi: a – shkurtimi i lastarëve në vitin e parë; b, c – formimi i krasitjes së sythave të kurorës përgjatë një konture të caktuar; d – krasitja sanitare (heqja e degëve të thata); e – krasitja dhe rrallimi për të përmirësuar ajrosjen (para dhe pas); e – përtëritje e pemëve të vjetra.

Krasitja e pemëve frutore të pjekura

Kopshti juaj tashmë po jep fryte. Por ai, si pemët e reja, kërkon kujdesin dhe heqjen e degëve të thara ose të sëmura. Si të krasitni pemët frutore në mënyrë korrekte në pranverë?

Kurora e trashë e një peme frutore duhet të hollohet. Pas pesë vjetësh, dirigjenti hiqet. Kjo do të kufizojë rritjen rritëse. Fshini një degë tërësisht ose pjesërisht. Heqja e pjesshme do të inkurajojë rritjen e degës që është pranë saj. Shtë e nevojshme të priten degët e sëmura, të thata – ndriçimi i kurorës përmirësohet, frutat shpërndahen në mënyrë të barabartë.

Krasitja bëhet më mirë kur pema është në qetësi derisa lëngu të fillojë të rrjedhë.

Nëse kurora është piramidale (dardha – degët rriten), degët në rritje duhet të ulen poshtë: ato që drejtohen poshtë lihen dhe ato që janë lart priten. Në pemët e tjera frutore, degët drejtohen poshtë – ato duhet të ngrihen: hiqni degët që tregojnë poshtë.

Për të rinovuar një pemë, do të duhet të prisni majën e trungut dhe të holloni kurorën. Për ta bërë këtë, hiqni degët e vjetra, brenda kurorës, që janë të ndërthurura. Një kurorë shumë e dendur, në mënyrë që të mos dëmtojë rëndë bimën, nuk duhet të hollohet brenda natës, zgjas operacionin për dy deri në tre vjet.

Shto Koment

Na Ndiqni në: