Dita Ndërkombëtare e Sportit për Zhvillim dhe Paqe

Sporti është një mënyrë pozitive për të arritur vullnetin e mirë, konkurrencën e shëndetshme dhe bashkëpunimin në të gjitha kulturat. Dita Ndërkombëtare e Sportit për Zhvillim dhe Paqe promovon stile jetese të shëndetshme dhe thekson fokusin e Komitetit Olimpik Ndërkombëtar (IOC) për t’i dhënë sa më shumë njerëzve akses në sport. Është dita kur disa nga sportistët kryesorë në botë punojnë së bashku me komunitetet për të sjellë mundësi sportive për të pasuruar jetën, veçanërisht fëmijët.

Jeta publike

Dita Ndërkombëtare e Sportit për Zhvillim dhe Paqe është një festë globale dhe jo një festë publike. IOC dhe OKB kanë një angazhim të gjatë për përdorimin e sportit si një mjet për ndryshimin shoqëror dhe kanë punuar së bashku në shumë projekte gjatë viteve. Të dyja organizatat kanë përdorur ngjarje sportive, të tilla si Lojërat Olimpike, për të lidhur mirëkuptimin kulturor dhe për të përmirësuar arsimin, shëndetin, zhvillimin ekonomik dhe social.

Më 23 gusht 2013, OKB-ja shpalli se Dita Ndërkombëtare e Sportit për Zhvillim dhe Paqe do të festohej çdo vit më 6 Prill. Kjo datë shënon gjithashtu hapjen e Lojërave të para Olimpike moderne në Athinë në 1896.

Përfitimet shëndetësore të sportit dhe aktivitetit fizik janë të shumta dhe të shumëllojshme. Gjatë dekadave të fundit, ka pasur një rënie progresive të nivelit të aktivitetit fizik në jetën e përditshme të njerëzve në vendet e zhvilluara. Për shumicën e njerëzve, pak përpjekje fizike përfshihet më në punën e tyre, punët e shtëpisë, transportin dhe kohën e lirë. Ndërkohë që rreziqet specifike shëndetësore ndryshojnë midis vendeve dhe rajoneve, mbetet fakti se pasiviteti fizik është një faktor rreziku kryesor për sëmundjet më të zakonshme jo të transmetueshme dhe aktiviteti fizik mund të kundërshtojë shumë nga efektet e dëmshme të pasivitetit.

Edhe pse interesi kërkimor mbi aktivitetin fizik dhe shëndetin daton që nga vitet 1950, zbulimi i provave shkencore mbi përfitimet shëndetësore të aktivitetit fizik ndodhi kryesisht gjatë viteve 1980 dhe 1990. Ekziston një sasi dërrmuese e provave shkencore mbi efektet pozitive të sportit dhe aktivitetit fizik si pjesë e një stili jetese të shëndetshëm. Efektet pozitive dhe të drejtpërdrejta të angazhimit në aktivitet të rregullt fizik janë veçanërisht të dukshme në parandalimin e disa sëmundjeve kronike, duke përfshirë: sëmundjet kardiovaskulare, diabetin, kancerin, hipertensionin, obezitetin, depresionin dhe osteoporozën.

Një kuptim i sëmundjeve më të përhapura dhe faktorëve të rrezikut të lidhur është thelbësor për të konceptuar rolin e sportit në parandalimin dhe promovimin e shëndetit. Në vendet në zhvillim, sporti përdoret gjerësisht si një mjet për të edukuar individët dhe komunitetet mbi faktorët e rrezikut që lidhen me HIV/AIDS. Ndërkohë që HIV/AIDS dhe sëmundje të tjera ngjitëse vazhdojnë të prekin miliona njerëz në mbarë botën, ka një rritje të konsiderueshme të barrës globale të sëmundjeve jo të transmetueshme, për të cilat aktiviteti fizik është një rekomandim i vazhdueshëm i mjekëve, pasi ka ndikime shumë pozitive deri në shërim të plotë nga disa prej sëmundjeve.

Shto Koment

Na Ndiqni në: