Sëmundja e krimbit të zemrës tek qentë (Dirofilarioza) Çfarë e shkakton sëmundjen e krimbit të zemrës?

Sëmundja e krimbit zemrës (Dirofilarioza), është njësëmundje serioze, ndonjëherë fatale që shkaktohet ngaparaziti i gjakut Dirofilaria immitis. Në qentë e infektuarkrimbat adultë lokalizohen zemër, arterie pulmonare dheenët e mëdha gjakut. Rrallë, krimbat adultë mund gjenden pjesë tjera sistemit qarkullimit gjakut. Femrat adulte janë 15-36 cm gjata dhe 3 mm gjëra. Meshkujt janë rreth gjysma e madhësisë femrave. Tek njëqen në kohën e diagnostikimit të sëmundjes mund të jenë tëpranishëm deri 300 krimba. Adultët mund të jetojnë nëzemër deri 5 vjet dhe gjatë kësaj kohe, femrat prodhojnëmiliona pasardhës quajtur mikrofilarie. Këto mikrofilariejetojnë kryesisht enët e vogla qarkullimit gjakut.

Cili është cikli jetësor i krimbit zemrës?

Cikli jetësor i krimbit zemrës është i ndërlikuar; parazitika nevojë për mushkonjën si bujtës ndërmjetëm përpara se ajo mund përfundojë ciklin e saj jetësor tek qeni, pramushkonja është pjesë përbërëse e ciklit jetësor krimbit zemrës. Rreth 30 lloje mushkonjash mund transmetojnëkrimbin e zemrës. Cikli jetësor fillon kur një mushkonjëfemër pickon një qen infektuar dhe bashkë më gjakunmerr dhe mikrofilariet cilat zhvillohen tej për 10 30 ditë aparatin tretës të mushkonjave dhe pas kalojnë nëgojën e saj. këtë fazë, Dirofilaria është në stadin e larvësinfektive dhe infekton qentë pasi pickohen nga kjomushkonjë. Larva infektive migrojnë qarkullimin e gjakut, zemër dhe enët e gjakut, maturohen e kthehen nëadultë dhe duke duke prodhuar mikrofilariet brenda 6 7 muaj.

Ku gjendet sëmundja e krimbit zemrës?

Dirofilarioza është e përhapur në të gjithë botën, kudo kujanë të pranishme mushkonjat. Rreziku i infektimit është i madh në periudhat aktive të mushkonjave.

Si përhapet sëmundja e krimbit zemrës?

Meqenëse transmetimi kërkon mushkonjën si bujtës tëndërmjetëm sëmundja nuk përhapet drejtpërdrejt nga qeni qen. Rastet më të shumta të Dirofilariozës përkojnë me sezonin e mushkonjave. Numri i qenve infektuar dhekohëzgjatja e sezonit mushkonjave janë lidhuradrejtpërdrejtë me incidencën e sëmundjes krimbit zemrës.

Si e dëmtojmë krimbat e zemrës qenin?

Zakonisht duhen disa vite përpara se qentë shfaqin shenjatklinike infeksionit. Për rrjedhojë, sëmundja diagnostikohetkryesisht te qentë e moshës 2-8 vjeç. Sëmundja është e rrallëte qentë e moshës pak se 1 vjeç, sepse mikrofilarieve u duhen 5 7 muaj për t’u kthyer në adultë pas infektimit. Fatkeqësisht, kohën kur shfaqen shenjat klinike, sëmundja zakonisht ka avancuar shumë.

Adultët e D.immitis bllokojnë zemrën dhe enët kryesore gjakut dalin nga zemra, duke përfshirë arterien pulmonareato gjithashtu pengojnë funksionimin normal të valvulave tëzemrës. Duke bllokuar enët kryesore gjakut pengohet dhefurnizimi me gjak i organeve tjera veçanërisht emushkërisë, mëlçisë dhe veshkave. Zvogëlimi i rrjedhjes gjakut dhe shpërndarjes oksigjenit shkakton keqfunksionim këtyre organeve.

Shenjat klinike të sëmundjes krimbit zemrës varen nganumri i krimbave adultë pranishëm, lokalizimi i tyre, dheshkalla e dëmtimit kanë pësuar zemra, mushkëritë, mëlçiadhe veshkat. Shenjat klinike dukshme sëmundjes krimbit zemrës janë  kollë e thatë, frymëmarje e shpeshtuar, rënie në peshë, anemi dhe dobësim i gjendjes sëpërgjithshme të organizmit. gjitha këto shenja ja dukshme pas ushtrimeve dhe ndonjëherë qentë e infektuarrëndë mund ngordhin papritur gjatë stërvitjes. raste avancuara, problemet e shkaktuara në zemrër do të sjellinformimin e ashitit dhe të edemave.

Mikrofilariet (krimbat e pa maturuar) qarkullojnë gjithëtrupin, por mbeten kryesisht enët e vogla gjakut dhemund bllokojnë rrjedhën e gjakut. Qelizat furnizohennga këto enë gjaku, në këtë mënyrë privohen nga lëndëtushqyese dhe oksigjeni. Mikrofilariet dëmtojnë kryesishtmushkëritë dhe mëlçinë duke shkaktuar kollë dhe cirrozë mëlçisë. Veshkat gjithashtu mund preken gjë që sjellakumulim të toksinave në organizëm.

Si diagnostikohet sëmundja e krimbit zemrës?

Diagnostikimi i krimbit të zemrës bëhet gjithmonë duke marrë gjak nga qeni dhe me anë të teknikave serologjike(testi i antigjenit, ELISA) evidentohet prania e tij. Grafia e toraksit rekomandohet për të vlerësuar shkallën e dëmtimit zemrës dhe mushkërive. Testet e gjakut (numërimi i plotë iqelizave gjakut dhe biokimia e serumit rekomandohengjithashtu përpara trajtimit sëmundjes mënyrë vlerësohet prania dhe shkalla e dëmtimit organeve.

Si trajtohet sëmundja e krimbit zemrës?

Shumë qen diagnostikohen kur sëmundja ka avancuarshumë, kjo do thotë se krimbat e zemrës kanë shkaktuardëme konsiderueshme zemër, mushkëri, enët e gjakut, veshkat dhe mëlçi. Qentë këtë gjëndje kanë prognozë tekeqe. Trajtimi kundër krimbave adultë konsiston nëinjektimin e Melarsominës (Immiticide®) i ciliadministrohet me një seri injeksionesh. Pas dozës fillestarebëhet një periudhë pushimi 30-ditë dhe pas 2 doza tëtjera jepen 24 orë larg njëra-tjetrës. Gjithashtu qentëtrajtohen me antibiotik (Doksiciklinë) dhe rekomandohetpushim total. Pushimi i plotë është thelbësor pas trajtimit. Krimbat adultë ngordhin brenda pak ditësh dhe fillojnë dekompozohen, ndërsa shkatërohen ato kalojnë mushkëridhe enët e gjakut. Ky proçes zgjat disa javë deri muaj dhekjo është periudha ku shfaqen komplikacionet pas trajtimit sipasojë e fragmenteve të krimbave të ngordhur. Kjo është njëperiudhë e rrezikshme, kështu është absolutisht thelbësore qeni mbahet sa i qetë dhe pa u ushtruar për 1 muajpas injektimit të dozës përfundimtare. Qentë me problem tërënda mund të kenë nevojë dhe për dieta speciale, diuretikëdhe medikamente për përmirësuar funksionin e zemrës. Edhe pasi krimbat e zemrës janë vrarë me sukses, disa qenmund kërkojnë trajtim gjatë gjithë jetës për insufiçencë tëzemrës (ACE-bllokues, beta-bllokuesit ose glikozidekardiake dhe dietat speciale pa kripë).

Si mund ta parandalohet Dirofilarioza?

Ka medikamente të posaçme të cilat parandalojnëDirofilariozën si dhe mbrojnë qenin nga pickimi imushkonjave. Është veterineri ai që përcakton progaminparandalues më të përshtatshëm kundër krimbit të zemrës.

Shto Koment

Na Ndiqni në: