Water Projects, Mozambique. Massaca is a small settlement on the way to Pequenos de Libombos where as in most of the country people have to collect their water from either a river or a supply point. The water from the resevoir is also used to irrigate the local agriculture. Photograph : John Hogg

BUJQËSIA E LASHTË

BUJQËSIA E LASHTË

Konceptet, Teknikat dhe Arkeologjia Eksperimentale

Teknikat e lashtë të bujqësisë janë zëvendësuar nga bujqësia bashkëkohore e mekanizuar në shumë vende të botës. Por një lëvizje bujqësore e qëndrueshme në rritje, së bashku me shqetësimet rreth ndikimit të ngrohjes globale, ka çuar në një ringjallje të interesit në proceset dhe luftimet e shpikësve dhe inovatorëve origjinalë të bujqësisë, rreth 10,000 deri në 12,000 vjet më parë. Fermerët origjinale zhvilluan të lashtat dhe kafshët që u rritën dhe lulëzuan në mjedise të ndryshme. Në këtë proces, ata zhvilluan përshtatje për të ruajtur tokat, për të shmangur ngricat dhe ngrirjen e cikleve, dhe për të mbrojtur të korrat e tyre nga kafshët.

Sistemi i fushës Chinampa është një metodë e bujqësisë të ngritur në terrenet më të përshtatshme për ligatinat dhe kufijtë e liqeneve. Chinampas janë ndërtuar duke përdorur një rrjet të kanaleve dhe fushave të ngushta, të ndërtuara dhe rifreskohen nga bunga e kanalit të pasur organik, e përdorur nga komunitetet amerikane duke filluar së paku qysh në shekullin e 10-të, dhe përdoret me sukses edhe sot nga fermerët e vegjël. Fjala chinampa është një frazë  (native Azteca), që do të thotë një zonë e mbyllur me mbrojtje ose kallamishte. 

Sistemet e lashtë chinampa janë identifikuar në të gjithë rajonet e kodrinave dhe të ultësirave të të dy kontinenteve të Amerikës, dhe janë gjithashtu në përdorim në kodra dhe në ultësi Meksikë në të dy brigjet; në Belize dhe Guatemalë; në malësitë e Andeve dhe në ultësirat Amazonian. Përfitimet e një sistemi chinampa janë se uji në kanalet siguron një burim konsistent pasiv të ujitjes, përfshijnë një kompleks të kanaleve të mëdha dhe të vogla, të cilat veprojnë si si arteriet e ujërave të ëmbla ashtu dhe sigurojnë hyrjen e kanoeve në dhe nga fushat. Përveç kësaj, mirëmbajtja e shtretërve të ngritura përfshin pastrimin e vazhdueshëm të tokës nga kanalet, të cilat më pas janë ridepozituar në majë të shtretërve të kopshtit: pluhuri i kanalit është organikisht i pasur nga vegjetacioni i kalbëzuar dhe mbeturinat shtëpiake. Vlerësimet e produktivitetit të bazuar në komunitetet moderne (përshkruar në Calnek 1972) sugjerojnë se 2.5 hektarë të kopshtarisë chinampa në pellgun e Meksikës mund të sigurojnë një jetesë vjetore për 15-20 persona.

Sistemi bujqësor i Chinampës (nganjëherë i quajtur kopshte lundruese) është një formë e bujqësisë së lashtë të ngritur në fushë, e përdorur nga komunitetet amerikane duke filluar së paku qysh në shekullin e 10-të, dhe përdoret me sukses edhe sot nga fermerët e vegjël. Fjala chinampa është një frazë Nahuatl (native Azteca), chinamitl, që do të thotë një zonë e mbyllur me mbrojtje ose kallamishte. Termi i referohet sot shtretërve të gjata të kopshtit të ndara me kanale. Toka e kopshtit është ndërtuar nga ligatinat duke grumbulluar shtresa alternuese të baltës së liqenit dhe mjete të trasha të vegjetacionit të prishur; ky proces karakterizohet në mënyrë tipike nga yield-et jashtëzakonisht të larta për njësi të tokës. Fushat Chinampa janë përgjithësisht rreth 4 metra (13 këmbë), por mund të jenë deri në 400-900 m (1,300-3,000 ft) në gjatësi.

Përfitimet e një sistemi chinampa janë se uji në kanalet siguron një burim konsistent pasiv të ujitjes. Sistemet e Chinampa, të përshkruara nga Morehart në vitin 2012, përfshijnë një kompleks të kanaleve të mëdha dhe të vogla, të cilat veprojnë si si arteriet e ujërave të ëmbla ashtu dhe sigurojnë hyrjen e kanoeve në dhe nga fushat. Përveç kësaj, mirëmbajtja e shtretërve të ngritura përfshin pastrimin e vazhdueshëm të tokës nga kanalet, të cilat më pas janë ridepozituar në majë të shtretërve të kopshtit: pluhuri i kanalit është organikisht i pasur nga vegjetacioni i kalbëzuar dhe mbeturinat shtëpiake. Vlerësimet e produktivitetit të bazuar në komunitetet moderne (përshkruar në Calnek 1972) sugjerojnë se 1 hektar (2.5 hektarë) të kopshtarisë chinampa në pellgun e Meksikës mund të sigurojnë një jetesë vjetore për 15-20 persona.

Disa studiues argumentojnë se një arsye sistemet chinampa janë kaq të suksesshme ka të bëjë me shumëllojshmërinë e specieve të përdorura brenda shtretërve të bimëve. Në një raport të vitit 1991, Jiménez-Osornio et al. përshkroi një sistem në San Andrés Mixquic, një komunitet i vogël që ndodhej rreth 40 km nga Mexico City, ku u regjistruan 146 lloje të ndryshme të bimëve, duke përfshirë 51 bimë të veçanta të zbutur. Studiues të tjerë (Lumsden et al 1987) tregojnë për zbutjen e sëmundjeve të bimëve, krahasuar me bujqësinë në tokë.

Sistemi: Fusha e përzier. Ndërkohë që fusha monokulturore janë të bukura dhe të lehta për t’u bërë, si kjo fushë e grurit në shtetin e Uashingtonit, ata janë të ndjeshëm ndaj sëmundjeve kulture, infektimeve dhe thatësirës pa përdorimin e kimikateve të aplikuara. Kultivimi i përzierë, i njohur gjithashtu si ndërthurje ose bashkë-kultivim, është një lloj i bujqësisë që përfshin mbjelljen e dy ose më shumë bimëve njëkohësisht në të njëjtën fushë. Ndryshe nga sistemet tona monokulturore sot (ilustruar në foto), ndërthurja siguron një sërë përfitimesh, duke përfshirë rezistencën natyrore ndaj sëmundjeve kulture, infektimeve dhe thatësirës.

Kultivimi i përzier, i njohur gjithashtu si polikulturë, ndërthurje, ose bashkë-kultivim, është një lloj i bujqësisë që përfshin mbjelljen e dy ose më shumë bimëve njëkohësisht në të njëjtën fushë, ndërthurjen e të lashtave në mënyrë që ata të rriten së bashku. Në përgjithësi, teoria është se mbjellja e kulturave të shumëfishta në të njëjtën kohë kursen hapësirë ​​pasi që kulturat në të njëjtën fushë mund të pjekin në stinë të ndryshme, dhe siguron një mori përfitimesh mjedisore.

Përfitimet e dokumentuara të kultivimit të përzierë përfshijnë balancën e futjes dhe daljes së lëndëve ushqyese të tokës, shtypjes së barërave të këqija dhe dëmtuesve të insekteve, rezistencës së ekstremeve klimatike (lagësht, thatë, nxehtë, të ftohtë), shtypjen e sëmundjeve të bimëve, rritjen e produktivitetit të përgjithshëm , dhe menaxhimin e burimeve të pakta (tokë) në shkallë të plotë.

Mbjellja e fushave të mëdha me kultura të vetme quhet bujqësia monokulturore dhe është një shpikje e fundit e kompleksit industrial bujqësor. Shumica e sistemeve të fushës bujqësore të së kaluarës kanë përfshirë një formë të përzier të prerjeve, edhe pse dëshmitë arkeologjike të qarta të kësaj janë të vështira. Edhe në qoftë se në një fushë të lashtë zbulohen prova botanike të mbetjeve të bimëve (të tilla si starches ose phytoliths) të kulturave të shumëfishta, është e vështirë të diferencohen midis rezultateve të prerjes së përzier dhe prodhimeve të rrotullimit. Të dy metodat besohet se janë përdorur në të kaluarën. Arsyeja kryesore për mbjelljen prehistorike ndoshta kishte të bënte më shumë me nevojat e familjes së fermerit, sesa çdo njohje se prerja e përzier ishte një ide e mirë. Është e mundur që bimë të caktuara të përshtaten për shumëfishim me kalimin e kohës, si rezultat i procesit të zbutjes.

Sistemi zvogëlimi dhe djegia e bujqësisë. Zvarritja dhe djegia e bujqësisë – e njohur edhe si bujqësia e zhvendosur ose e zhvendosur – është një metodë tradicionale e ruajtjes së kulturave të zbutura që përfshin rrotullimin e disa parcelave të tokës në një cikël të mbjelljes. Sëidden ka kritikët e tij, por kur përdoret me kohën e përshtatshme, mund të jetë një metodë e qëndrueshme për të lejuar periudhat e dendura për rigjenerimin e tokës.

Mund të mësojmë shumë nga gabimet e së kaluarës. Kur vikingët krijuan ferma në shekujt 9 dhe 10 në Islandë dhe Grenlandë, ata përdorën të njëjtat praktika që kishin përdorur në shtëpi në Skandinavi. Transplantimi i drejtpërdrejtë i metodave bujqësore të papërshtatshme konsiderohet gjerësisht përgjegjës për degradimin mjedisor të Islandës dhe, në një masë më të vogël, të Grenlandës. Fermerët norvegjeze që praktikonin landnám (një fjalë e vjetër norvegjeze përkthyer përafërsisht si “marrje e tokës”) solli një numër të madh të bagëtive, të bagëtive, deleve, dhive, derrave dhe kuajve. Siç kishin bërë në Skandinavi, skandinavët zhvendosën bagëtinë e tyre në kullota verore nga maji deri në shtator, dhe në fermat individuale në dimër. Ata i hoqën qëndrimet e pemëve për të krijuar kullota, dhe prenë torfë dhe bore të drenazhuara për të ujitur fushat e tyre. 

Për fat të keq, ndryshe nga tokat në Norvegji dhe Suedi, tokat në Islandë dhe Grenlandë rrjedhin nga shpërthimet vullkanike. Ato janë me madhësi të madhe dhe relativisht të ulët në argjilë, dhe përfshijnë një përmbajtje të lartë organike dhe janë shumë më të ndjeshëm ndaj erozionit. Duke hequr torfe, norvegjeze reduktoi numrin e llojeve të bimëve vendase që u përshtatën me tokat lokale, dhe speciet bimore skandinave që ata prezantuan garuan me dhe shtrydhur edhe bimë të tjera. Trashja e madhe në dy vitet e para pas vendbanimit ndihmoi në përmirësimin e tokës së hollë, por pas kësaj, dhe edhe pse numri dhe shumëllojshmëria e kafshëve u zvogëlua gjatë shekujve, degradimi i mjedisit u përkeqësua. Situata u përkeqësua nga fillimi i periudhës mesjetare të akullt në mes të viteve 1100-1300, kur temperaturat ranë ndjeshëm, duke ndikuar në aftësinë e tokës, kafshëve dhe njerëzve për të mbijetuar, dhe përfundimisht, kolonitë në Grenlandë dështuan. Vlerësimet e fundit të dëmit mjedisor në Islandë tregojnë se të paktën 40 përqind e shtresës së sipërme është hequr që nga shekulli i 9-të. Një 73 për qind e madhe e Islandës është prekur nga erozioni i tokës dhe 16.2 për qind e tyre klasifikohen si të rënda ose shumë të rënda. Në Ishujt Faroe, 90 nga 400 llojet e bimëve të dokumentuara janë importe të epokës Viking.

Sistemi fushat e ngritura. Në rajonin e Liqenit Titicaca të Bolivisë dhe Perusë, chinampas u përdorën që nga viti 1000 pes, një sistem që mbështeti qytetërimin e madh të Tiwanakut. Rreth kohës së pushtimit spanjoll në shekullin e 16, chinampas ra jashtë përdorimit. Në këtë intervistë, Clark Erickson përshkruan projektin e tij eksperimental të arkeologjisë, në të cilën ai dhe kolegët e tij përfshinë komunitetet lokale në rajonin Titicaca për të rikrijuar fusha të ngritura.  

Sistemi Hortikultura si koncepti kryesor. Hortikultura është emri zyrtar për praktikën e lashtë të mbajtjes së të mbjellave në një kopsht. Kopshtari përgatit parcelën e tokës për mbjelljen e farave, zhardhokave ose prerjeve; tenton ta kontrollojë barërat e këqija; dhe e mbron atë nga grabitqarët kafshë dhe njerëzorë. Kulturat e kopshtit korrren, përpunohen dhe zakonisht ruhen në enë ose struktura të specializuara. Disa prodhojnë, shpesh një pjesë të konsiderueshme, mund të konsumohen gjatë sezonit në rritje, por një element i rëndësishëm në hortikulturë është aftësia për të ruajtur ushqimin për konsum, tregtim apo ceremoni të ardhshme.

Ruajtja e një kopshti, një vend pak a shumë i përhershëm, detyron kopshtarin të qëndrojë në afërsi të tij. Prodhimi i kopshtit ka vlerë, kështu që një grup njerëzish duhet të bashkëpunojnë në masën që ata të mund të mbrojnë veten dhe prodhimet e tyre nga ata që do ta vidhnin atë. Shumë prej hortikulturalistëve më të hershëm jetonin gjithashtu në komunitete të fortifikuara. Dëshmitë arkeologjike për praktikat e hortikulturës përfshijnë gropa për ruajtje, mjete të tilla si kapelet dhe drapërat, mbetjet e bimëve në ato vegla, dhe ndryshimet në biologjinë e bimëve që çojnë nëzbutjen e tyre.

Sistemi: Pastoralism. Pastoralizmi është ajo që ne e quajmë blegtori i kafshëve – qofshin dhitë, kfshë, kuaj, deve ose llamë. Pastoralizmi u shpik në Lindjen e Afërt ose Anatolinë jugore, në të njëjtën kohë me bujqësinë. Pastoralizmi është metoda e lashtë e bujqësisë jetësore që mbështetet ndjeshëm në ngritjen dhe kujdesin e kafshëve shtëpiake. Pastoralizmi zhvillohet ose ka ndodhur në shumicën e pjesëve të botës, në klimat që shkojnë nga shkretëtirë e thatë në tundër Arktik dhe nga ultësira pyjore deri në kullota malore. Mënyra se si blegtorët i kushtojnë kopeve të tyre, atëherë ndryshojnë shumë varësisht nga fleksibiliteti i fermerëve, si dhe kushtet rajonale gjeografike, ekologjike dhe sociale. Pra, për një studiues shkencor, pastoralizmi në kuptimin e tij më themelor është thjesht ruajtja e stoqeve. Por studimi i pastoralistëve përfshin efektet e mbajtjes së stoqeve në shoqëritë, ekonomitë dhe jetën e grupeve që ruajnë stoqe dhe u japin një rëndësi të lartë kulturore vetë kafshëve.

Sistemi i bujqësisë së sezonalitetit. Sezonaliteti është një koncept që arkeologët përdorin për të përshkruar atë kohë të vitit një vend të veçantë ishte i zënë, ose disa sjellje u ndërmorën. Është pjesë e bujqësisë së lashtë, sepse ashtu si sot, njerëzit në të kaluarën planifikonin sjelljen e tyre rreth stinëve të vitit. Sezonaliteti, në kuptimin arkeologjik të fjalës, i referohet kur, në çfarë sezoni ndodh një ngjarje e veçantë. Njerëzit modern vëren kur moti ndryshon gjatë gjithë vitit: mund të na duhet të heqim borën nga rruga e lëvizjes ose të heqim veshjet tona të verës. Por ne – të paktën ata prej nesh në të ashtuquajturën botën e parë – nuk janë si rregull i lidhur ngushtë me gjurmimin dhe duke u mbështetur në disponueshmërinë e ushqimit, izolimin e banesave, ose bërjen ose riparimin e veshjeve të ngrohta.

Ne mund të shohim një lloj specifik të ushqimit të zhduket nga raftet tona të dyqaneve, ose, më shumë gjasa, një çmim më i fortë për të njëjtin ushqim varësisht nga koha e vitit, por nëse vërejmë se nuk është një humbje serioze. Teknologjia moderne dhe rrjetet globale të tregëtisë kanë zbutur ndikimin e stinëve të dimrit dhe të verës për ata njerëz në tokë të cilët kanë qasje në këtë. Por ky nuk ishte rasti deri para pak kohësh: për popujt para-modernë, sezonaliteti ndikoi në disponueshmërinë për burime vendimtare dhe nëse nuk i kushtoni vëmendje, nuk keni mbijetuar shumë.

Sistemi sedentizmit. Sedentizmi është procesi i zgjidhjes. Një nga rezultatet e mbështetjes në bimë dhe kafshë është se ato bimë dhe kafshë kërkojnë kujdes nga njerëzit. Ndryshimet në sjelljen në të cilën njerëzit ndërtojnë shtëpi dhe qëndrojnë në të njëjtat vende për të pasur kultivim ose për t’u kujdesur për kafshët është një nga arsyet që arkeologët shpesh thonë se njerëzit janë zbutur në të njëjtën kohë si kafshët dhe bimët.

Sedentizmi është procesi i lashtë i ndërtimit të një komuniteti. Sedentizmi i referohet vendimit të bërë së pari nga njerëzit të paktën 12.000 vjet më parë për të filluar të jetonin në grupe për periudha të gjata kohore. Zbritja, marrja e një vendi dhe jetesa në të përgjithmonë për të paktën një pjesë të vitit, është pjesërisht por jo plotësisht e lidhur me atë se si një grup merr burimet e kërkuara – grumbullimin dhe ushqimin e rritur, gurin për vegla dhe dru për strehim dhe zjarr.

Rrugëtimi më i hershëm, i quajtur “gjuetia dhe grumbullimi”, përshkruan njerëzit që ishin shumë të lëvizshëm, duke ndjekur kopetë e kafshëve të tilla si bizon dhe renë ose duke lëvizur me ndryshime klimatike normale sezonale për të mbledhur ushqimet bimore derisa ato ishin pjekur. Nga periudha neolitike, kështu që teoria shkoi, njerëzit zbutur bimët dhe kafshët, duke bërë të nevojshme zgjidhje të përhershme për të mbajtur fushat e tyre. Strukturat më të hershme të përhershme, të bëra nga guri dhe tulla me zjarr, me sa duket ishin struktura publike e jo banesa, vende rituale të ndara nga një komunitet i lëvizshëm që do të vizitonte ritualet vjetore. Shembujt përfshijnë strukturat monumentale të Gobekli Tepe, kulla në Jeriko dhe ndërtesat komunale në vende të tjera të hershme si Jerf el Ahmar dhe Mureybet, të gjitha në rajonin Levant të Euroazisë. Disa nga karakteristikat tradicionale të sedentizmit janë zonat rezidenciale ku shtëpitë janë ndërtuar afër njëri-tjetrit, ruajtjen e ushqimit në shkallë të gjerë dhe varrezat, arkitekturën e përhershme, rritjen e nivelit të popullsisë, veglat e lëvizshme jo të transportueshme (si gurët masivë bluarje), strukturat bujqësore siç janë tarraca dhe diga, stilolapsa të kafshëve, qeramikë, metale, kalendarë, mbajtjen e shënimeve, skllavërinë dhe bnketin. Por, të gjitha këto karakteristika lidhen me zhvillimin e ekonomive prestigjioze, më shumë se sedentizmi dhe më të zhvilluara në një formë përpara sedentizmit të përhershëm gjatë gjithë vitit.

Koncepti kryesor: Jeta. Mbijetesa i referohet kompletit të sjelljeve modern që njerëzit përdorin për të marrë ushqim për veten e tyre, siç janë kafshët e gjuetisë ose zogjtë, peshkimi, mbledhja ose mbajtja e bimëve dhe bujqësia e plotë. Pikat kryesore të evolucionit të jetesës njerëzore përfshijnë kontrollin e zjarrit dikur në Paleolitin e Mesëm dhe të Mesëm (100,000-200,000 vjet më parë), gjuetinë e lojës me predha guri në Paleolitin e Mesëm (rreth 150,000-40,000 vjet më parë), dhe ruajtjen e ushqimit dhe zgjerimin e dietës nga Paleolitik i Sipërm (rreth 40,000-10,000 vjet më parë). Bujqësia u shpik në vende të ndryshme në botën tonë në kohë të ndryshme midis 10,000-5,000 vjet më parë. Shkencëtarët studiojnë ekzistencën historike dhe prehistorike dhe dietën duke përdorur një gamë të gjerë të objekteve dhe mjeteve, matjeve dhe veprimeve te tjera. 

Sistemi: Bujqësia e bulmetit.  Bujqësia e qumështit është hapi tjetër pas familjes së kafshëve: njerëzit mbajnë bagëti, dhi, dele, kuaj dhe deve për qumështin dhe produktet e qumështit që mund të ofrojnë. Pasi dihet si pjesë e Revolucionit të Produkteve Dytësore, arkeologët po vijnë të pranojnë se blegtoria e qumështit ishte një formë shumë e hershme e inovacionit bujqësor. Gjitarët që prodhojnë qumështi ishin një pjesë e rëndësishme e bujqësisë së hershme në botë. Dhitë ishin ndër kafshët tona më të hershme të kafshëve, të përshtatura për herë të parë në Azinë Perëndimore nga forma të egra rreth 10,000 deri 11,000 vjet më parë. Kafshët u zbutën në Saharën lindore jo më vonë se 9.000 vjet më parë. Ne supozojmë se të paktën një nga arsyet kryesore për këtë proces ishte që një burim i mishit të bëhet më i lehtë se sa me gjuetinë.

Dëshmia më e hershme deri më sot për përpunimin e yndyrave të qumështit vjen nga Neoliti i hershëm i mijëvjeçarit të shtatë para Krishtit në Anatolinë veriperëndimore; mijëvjeçari i gjashtë para Krishtit në Evropën Lindore; mijëvjeçarit të pestë BC në Afrikë; dhe mijëvjeçarit të katërt pes në Britani dhe në Evropën Veriore. Mjelja e tufave të qumështit dhe transformimi i tyre në produkte të qumështit, si gjalpë, kos dhe djathë – dihet vetëm për shkak të teknikave të kombinuara të analizës së qëndrueshme të izotopeve dhe hulumtimit të lipideve. Derisa ky proces u identifikuan në fillim të shekullit të 21-të (nga Richard P. Evershed dhe kolegët), qeskat e qeramikës (enët qeramike të perforuara) u konsideruan si metoda e vetme e mundshme e njohjes së përpunimit të produkteve të qumështit.

Analiza lipidike: lipidet janë molekula që janë të pazgjidhshme në ujë, përfshirë yndyrnat, vajrat dhe dyllet: gjalpë, vaj vegjetal dhe kolesteroli janë të gjitha lipidet. Ata janë të pranishëm në produktet e qumështit (djathë, qumësht, kos) dhe arkeologë si ata, sepse në rrethanat e duhura, molekulat e lipideve mund të absorbohen në pëlhurë qeramike të qeramikës dhe të ruhen për mijëra vjet. Më tej, molekulat lipidike të cilat janë nga yndyrna qumështi nga dhitë, kuajt, kafshët dhe delet mund të dallohen lehtësisht nga yndyrna të tjera yndyrore të tilla si ato të prodhuara nga përpunimi ose gatim i karkasave të kafshëve. Molekulat e lashtë të lipideve kanë shansin më të mirë për të mbijetuar për qindra apo mijëra vjet në qoftë se anija është përdorur vazhdimisht për prodhimin e djathit, gjalpit ose kosit; nëse anijet ruhen pranë zonës së prodhimit dhe mund të lidhen me përpunimin; dhe nëse tokat në afërsi të vendit ku janë gjetur sherds janë relativisht të lirë kullues dhe pH acid ose neutral, në vend se alkaline.

Hulumtuesit nxjerrin lipidet nga pëlhurat e enëve duke përdorur tretës organikë, dhe pastaj materiali analizohet duke përdorur një kombinim të kromatografisë me gaz dhe spektrometrisë së masës; Analiza e qëndrueshme e izotopeve siguron origjinën e yndyrave. Duke mos llogaritur qenin e brendshëm, i cili ka qenë partner ynë për të paktën 15,000 vjet, procesi i zbutjes së kafshëve filloi rreth 12,000 vjet më parë. Gjatë kësaj kohe, njerëzit kanë mësuar të kontrollojnë aksesin e kafshëve në ushqim dhe nevojat e tjera të jetës duke ndryshuar sjelljet dhe natyrën e paraardhësve të tyre të egër. Të gjitha kafshët me të cilat sot ndajmë jetën tonë, të tilla si qentë, macet, kafshët, delet, devetë, patat, kuajt dhe derrat, filluan si kafshë të egra, por u ndryshuan gjatë qindra e mijëra viteve në më shumë ëmbël- të natyrshëm dhe të traktueshëm në bujqësi. Dhe nuk janë vetëm ndryshimet e sjelljes që janë bërë gjatë procesit të zbutjes – partnerët tanë të rinj të zbutur ndajnë një sërë ndryshimesh fizike, ndryshime që u rritën drejtpërdrejt ose tërthorazi gjatë procesit të zbutjes. Një zvogëlim i madhësisë, veshjeve të bardha dhe veshëve me floppy janë të gjitha karakteristikat e sindromës së gjitarëve të edukuar në disa nga partnerët tanë të kafshëve shtëpiake.

   

Marrë me shkurtime nga K. Kris HIRST

Na Ndiqni në: