Limoni dhe dobitë e tij


Limoni (Citrus Limon), një pemë e vogël me gjelbërim të përhershëm deri në gjashtë metra e lartë dhe që i përket familjes Rutaceae, referohet se është një hibrid natyror midis specieve (Citrus medica) dhe (Citrus aurantifolia).klasifikohet si agrume: me kurë të verdhë dhe tul të verdhur në të zbehtë, pothuajse i pangjyrë, ku cipa e jashtëme mund të jetë e lëmuar dhe her herë e ashpër.

Limoni është një frut i jashtëzakonshëm, ku kohët e fundit është sjell në vëmendje dhe ka qenë referenc nëtrajtimet e shumta kurative, të periudhës së pandemisedhe “post saj. Si frut i veçantë, ashtu si bima cilënrritet është e aftë japë lule dhe fruta njëjtënkohë, ky diell i vogël i verdhë zbut dimrin në jetesëntonë jep bujarisht gjitha cilësitë e tij me një goditje vetme! Një ilaç i vërtetë natyral, limoni është antiseptik, baktericid dhe antiviral i fuqishëm (mendoni sa produktetrajtimi apo pastrimi i referohen këtij fruti). Diuretik, shuarës i etjes dhe një tonik i fuqishëm për sisteminnervor; por jo vetëm kaq, ndryshe nga sa mund mendohet për shkak shijes tij, limoni është një ngaushqimet me fuqinë madhe alkalizuese pranishme natyrë. Interesante dhe ajo çka referohetsot nga studimet e fundit është veçantia e lëngut tëlimonit, ndër të gjithë agrumet, që kur hyn në trupin e njeriut, kthehet nga acid në bazik.

Përmbajtja shumë e lartë e vitaminës C, prania e aciditcitrik, forcon sistemin imunitar duke stimuluar prodhimine qelizave bardha gjakut. Referohet, se shtimi ilëngut gjysëm limoni një porcion me lëng mish, zier është një trajtues i shkëlqyer për një trup tëdobësuar e të lodhur, konfirmuar kjo edhe në shumëreceta dietike apo gastronomie të kulturave të ndryshme(sidomos të Lindjes së Mesme).

Lëngu i limonit përmban mjaftueshëm vitaminën C (rreth 43 mg në 100g lëng, që korrespondon me rreth 50% të kërkesës ditore të një të rrituri për këtë vitaminë), e cila është një aleat i fuqishëm i sistemit imunitar dhe gjithashtu përmirëson përthithjen e hekurit.

Limonët gjithashtu kanë veti anti-hemorragjike, ulin nivelin e glukozës në gjak, pastrojnë mëlçinë, kanë veti tonike, kundër diarresë dhe luftojnë formimin e gurëve në veshka. Ato përmbajnë gjithashtu vitamina B1, B2 dhe kalium.

Këto fruta janë të shkëlqyera kundër AKNE-ve kuvitamina C, e cila lehtëson rigjenerimin e indeve dhe acidi askorbik, i cili jo vetëm që përmirëson pamjen jo estetike te rrudhave, por edhe zvogëlon dukshëm shenjat e tyre. Në këtë drejtim rekomandimet për maskat e fytyrës specifikojnë, përzierjen e lëngun tëlimonit dhe vajit të ullirit ekstra të virgjër në pjesë të barabarta, aplikuar në fytyrë dhe masazhuar me kujdes për 10 minuta.

Përdorimi mjaft i madh në recetën e famshme kunder Covid, ku specifikohet përzierja e tij me ekstrakt xhinxheri, hudhre, mjalti dhe uthull molle, e bën atë një frut dhe element të pazëvendësueshëm.

Prof.As. Adriatik Çakalli

Universiteti Bujqësor, Tiranë

Na Ndiqni në: