Image: ©The Bali Sun

Kreu i IUCN letër të hapur ministrave të Mjedisit të G20

Ndërsa pritet zhvillimi i takimit të G20-ës, parashikuar të mbahet në tetor të këtij viti dhe në një kohë kur e gjithë bota po përballet me një sërë problematikash mjedisore dhe jo vetëm, Drejtori i Përgjithshëm i IUCN (International Union for Conservation of Nature) i është drejtuar me një letër të hapur ministrave të Mjedisit të G20. Takimi i G20-ës do të ketë si tema kryesre të diskutimit luftimin e ndryshimit të klimës, përshpejtimin e tranzicionit ekologjik, bërjen e rrjedhave financiare në përputhje me objektivat e Marrëveshjes së Parisit (2015), mundësitë për rimëkëmbje të qëndrueshme dhe gjithëpërfshirëse të mundësuara nga zgjidhje inovative teknologjike të sektorit të energjisë dhe ndërtimin e qyteteve inteligjente, elastike dhe të qëndrueshme”. Në vijim lexoni letrën e hapur të kreut të IUCN, Bruno Oberle.

Letra e hapur e Drejtorit të Përgjithshëm të IUCN përpara Takimit të Ministrave të Mjedisit të G20

Të nderuar anëtarë të IUCN,

Bota po përjeton këto kohë më shumë pasiguri dhe po përballet me shumë sfida. Ndikime të ndryshimit të klimës dhe humbje të biodiversitetit, gjithashtu dhe pandemia COVID ka shtuar pengesa të shumta për shoqëritë, ekonomitë dhe sistemet shëndetësore për t’i kapërcyer ato në mënyrë kolektive.

Këtë vit nën Presidencën Italiane, G20 po përqëndron diskutimet e saj në tre shtylla të gjera, të ndërlidhura të veprimit: Njerëzit, planeti, prosperiteti. IUCN përshëndet udhëheqjen e Italisë dhe mirëpret këto përparësi. Në përgatitje për Samitin e Kryetarëve të Shteteve të G20 që do të mbahet në Romë në fund të tetorit, janë planifikuar disa takime ministrore.

Kam kënaqësinë t’ju informoj se IUCN-së i është dhënë mundësia të flasë në takimin e ardhshëm të Ministrave të Mjedisit G20 në Napoli, Itali më 22 korrik. Eshte nderi im që jam i ftuar të bëj këtë ndërhyrje si Drejtor i Përgjithshëm i IUCN.

Siç pasqyrohet nga diskutimet e zhvilluara në grupe pune dhe ne evente të veçanta të organizuara, ekziston një nevojë urgjente për një qasje më të koordinuar për të adresuar krizat tona globale të klimës dhe biodiversitetit. Urgjenca e çështjes përforcohet më tej nga pasojat e shpalosjes së shpejtë të pandemisë COVID-19.

Në fakt, qeveritë po i përgjigjen ndikimeve ekonomike të COVID-19 duke alokuar triliona dollarë për paketat stimuluese fiskale dhe duke zhvilluar programe afatgjata të rimëkëmbjes ekonomike. Eshte roli ynë, si një Bashkim dhe autoriteti global mbi statusin e botës natyrore dhe masat e nevojshme për ta mbrojtur atë, për t’i demonstruar qartë komunitetit global se vetëm përmes investimit në natyrë ne do të jemi ndonjëherë në gjendje të ndërtojmë nje te ardhme më te mirë.

Planet e disa vendeve kanë përfshirë masa ‘të gjelbërta’ të rimëkëmbjes përmes granteve, huave dhe lehtësimeve tatimore të drejtuara drejt transportit, nje sisitem ekonomik rrethor dhe kërkimit kundrejt energjisë së pastër. IUCN i mirëpret ato përpjekje. Por duke njohur ndërlidhjet e thella midis humbjes së biodiversitetit dhe ndryshimit të klimës, kjo mund të bëhet shumë më mirë kur të dy sfidat trajtohen së bashku. Në të vërtetë, është dokumentuar se investimi në ruajtjen, restaurimin dhe menaxhimin e qëndrueshëm të ekosistemeve të botës mund të sigurojë rreth një të tretën e nevojës për zbutjen e klimës me kosto efektive deri në vitin 2030 për të kufizuar ngrohjen në nën 2 gradë C.

Mesazhi i IUCN është shumë i thjeshtë: Koha për të investuar në natyrë është tani. Investimet në natyrë janë investime të mira – ato shperpblejne ne kohe afatshkurtra dhe afatgjata.

Ekosistemet e shëndetshme përfaqësojnë 55% të PBB-së globale, dhe ruajtja dhe përdorimi i qëndrueshëm i biodiversitetit mbështet zhvillimin e qëndrueshëm. Por biodiversiteti – shumëllojshmëria që mban jetën në Tokë – po zvogëlohet me ritme të përjetuara kurrë më parë në historinë njerëzore. Thelbësore eshte që për t’iu përgjigjur këtyre sfidave, G20, duke sjellë së bashku pjesën më të madhe të popullsisë së botës dhe të ekonomisë globale, rrit përpjekjet per arritjen e rolit te saj. IUCN mund të ndihmojë.

Ky vit sjell mundësi të shumta për veprime globale shumëpalëshe, procesi i G20 është një prej tyre dhe shumë i rëndësishëm madje. IUCN kështu u bën thirrje vendeve të G20, që:

 1. Mbështetni shfaqjen e aktivitetit ekonomik të fokusuar në natyrë, duke mbështetur sektorët dhe kompanitë që angazhohen për rezultate pozitive në natyrë dhe Zgjidhjet e baze te Natyrë (NbS), përmes stimujve, koncesioneve tatimore, mbështetjes teknike këshilluese dhe financimit koncesional;
 2. Mbështetjen e miratimit të NbS në të 3 Konventat e Rio -s dhe projekteve të tjera globale dhe politikave të tilla si Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm;
 3. Lëvizni me shpejtësi drejt një ekonomie rrethore, duke maksimizuar efikasitetin e përdorimit të lëndëve të para dhe duke minimizuar mbeturinat siç janë plastikat e dëmshme për natyrën;
 4. Rioriento subvencionet që dëmtojnë biodiversitetin, të tilla si ato që favorizojnë zgjerimin e bujqësisë në ekosisteme të paprekura, promovimin e nxjerrjes së lëndëve djegëse fosile dhe ndërtimin e infrastrukturës që shkatërron natyrën, në mbështetje për bujqësinë rigjeneruese, ruajtjen e sistemeve natyrore dhe tregjeve që mbështesin sigurimin e shërbimit të ekosistemit;
 5. Njohin se shumica e ndikimit në natyrë që ka shkaktuar krizën globale të biodiversitetit është për shkak të konsumit të mallrave jashtë vendeve ku ato prodhohen, dhe vlerësoni dhe përqendroni përpjekjet për të zvogëluar ndikimet e prodhimit të mallrave në pikën e origjinës;
 6. Sigurohuni që nga ekonomitë pozitive të natyrës përfitojnë komunitetet lokale dhe njerëzit autoktonë, gratë dhe të rinjtë, jetesa e të cilëve varet në mënyrë disproporcionale nga natyra;
 7. Sigurimi i vlerësimit të shtuar dhe zbulimit të rrezikut të investimeve të bazuara në biodiversitetin për sektorin e financave, duke u mbështetur në rekomandimet e ardhshme të Taskforce për Zbulimin Financiar të bazuar në Natyrë;
 8. Përdorni mundësinë e rëndësishme të paraqitur nga UNFCCC COP26 në Glasgow (i pritur nga MB në partneritet me Italinë) për të nxjerrë në pah rolin kritik që NbS mund të luajë në adresimin e krizës së klimës, duke siguruar gjithashtu një sërë përfitimesh të tjera shoqërore dhe të sigurojë nivelet më të larta të ambicies dhe veprimit;
 9. Angazhohen për të miratuar dhe zbatuar një Kornizë të re ambicioze Globale të Biodiversitetit Post-2020 që është në përputhje të plotë me Agjendën e Zhvillimit të Qëndrueshëm 2030, dhe vizionin për të jetuar në harmoni me natyrën deri në vitin 2050; duke mbështetur veçanërisht qëllimet për mbrojtjen e vendeve me rëndësi për biodiversitetin dhe zvogëlimin e kërcënimeve të specieve
 10. Përmes Dekadës së OKB-së për Ristaurimin e Ekosistemeve, dhe për të çuar përpara objektivat e Konventave të Rio-s dhe SDG-ve, dhe kjo te behen te menyre te menjehershme deri në vitin 2030;
 11. Ulja e presionit mbi ekosistemet natyrore dhe rigjenerimi i qëndrueshmërisë afatgjatë të ekosistemeve të menaxhuara, për të maksimizuar kontributet e tyre në biodiversitetin dhe shërbimet e ekosistemit përmes planifikimit hapësinor të integruar duke mbuluar të paktën 50% të tokës, ujërave të ëmbla dhe zonave të detit deri në vitin 2030;
 12. Ftoni të gjithë aktorët e shoqërisë, përfshirë biznesin dhe sektorët financiarë, të marrin pjesë aktivisht në një përpjekje kolektive për ta vendosur botën në një trajektore transformuese që gradualisht por në mënyrë të qëndrueshme te ndërtojnë përpara nje te ardhme më mirë dhe më të gjelbër, duke lënë mënjanë nevojen e tyre të pamëshirshme per te perdorur burimet natyrore ose lëndët djegëse fosile ne menyre te vazhdueshme.

 

Unë jam i bindur se vetëm përmes veprimit kolektiv ne mund ta bëjmë këtë të mundur.

Duke cituar Sekretarin e Përgjithshëm të Kombeve të Bashkuara në fjalimin e tij “Gjendja e Planetit” në fund të vitit të kaluar në Universitetin Columbia: “Njerëzimi po i bën luftë natyrës” dhe kështu “Të bësh paqe me natyrën është detyra përcaktuese e shekullit 21. Duhet të jetë përparësia kryesore, për të gjithë, per kudo. ” Nuk mund të pajtohesha më shumë.

Ju ftoj të gjithëve të bashkoheni me ne në Kongresin Botëror të Ruajtjes të IUCN në Marsejë, Francë, nga 3-11 Shtator dhe të vazhdoni këtë bisedë të rëndësishme.

 

Sinqerisht,

Dr. Bruno Oberle

Drejtori i Përgjithshëm

 

Përgatiti: Dr. Ina Vejsiu
Departamenti i Pyjeve, Fakulteti i Shkencave Pyjore, UBT.

Na Ndiqni në: