Lulet e të lindurve në dhjetor 🙂

1. Narcis, (pafajësia dhe pastërtia);
2. Poinsettia  (sukses, festë);
3. Holly, (lumturi dhe optimizëm).
• Edhe pse shumica e luleve të narcisit janë lule pranverore , ka disa lloje që lulëzojnë në dimër, siç është narcisi i bardhë letre – duke e bërë atë të përshtatshme si lulja e lindjes për dhjetorin.
Si vendas i Mesdheut, narcisi u soll në Azi, ku u kultivua gjerësisht në Kinë. Nga atje, narcisi u fut në Evropë përmes kolonistëve evropianë dhe përfundimisht u fut në Amerikën e Veriut. Sot, narcisi kultivohet kryesisht në Britaninë e Madhe, Holandë dhe Ishujt Kanal.
Sipas ” Gjuhës së Luleve ” Viktoriane, t’i japësh dikujt një narcis do të thotë se ai është “i vetmi”.
• Poinsettia simbolizon që dikush është i veçantë për ju.
12 dhjetor, në të gjithë Shtetet e Bashkuara festojnë një nga bimët më të njohura të festave, Ditën Kombëtare të Poinsettia.
Poinsettia u shoqërua për herë të parë me Krishtlindjet në Meksikën jugore në vitet 1600 , kur priftërinjtë françeskanë përdorën gjethet dhe bracts shumëngjyrëshe për të zbukuruar skenen e lindjes së Krishtit.
Që nga ajo ditë, lulet e kuqe të ndezura njiheshin si ‘Flores de Noche Buena’ ose ‘Lulet e Natës së Shenjtë’.
• Edhe pse holli teknikisht nuk është një lule, ato kanë një kuptim të lumturisë, optimizmit, fatit të mirë dhe paqes, që ne mendojmë se është perfekte për një muaj të mbushur me gëzim festiv dhe një vit të ri që po afron. Për shkak të gjetheve të tyre të gjelbra të errëta, gjetheve dhe manave të kuqe të ndezura, ato gjithashtu mbajnë shumë simbolikë në krishterim. Besohet se manaferrat dikur ishin të bardha dhe të njolla të kuqe nga gjaku i Krishtit, ndërsa gjethet përfaqësonin kurorën e gjembave.
Holly ka ekzistuar prej shekujsh dhe është në fakt një nga bimët e preferuara festive të Britanisë. Por, para se të vareshin në shtëpi dhe kisha për Krishtlindje, ata njiheshin si një bimë shumë e shenjtë nga druidët. Aty ku lulet dhe bimët e tjera të dimrit vyshkeshin në dimër, ngjyrat e gjelbra dhe të kuqe të ashës mbetën të gjalla. Duke e bërë atë një bimë shumë të veçantë me të vërtetë! Në fakt, në kohët e lashta, holli shihej si një simbol i pjellorisë dhe një zgjidhje për të mbrojtur vendet nga shtrigat në kohën pagane.
Dr. Ina Vejsiu

Na Ndiqni në: