Frika nga h5n8 mjekja veterinere mos blini pula te gjalla dhe veze te demtuara lajini produktet perpara gatimit

Situata e krijuar nga shpërthimi i gripit të shpendëve (H5N8) nuk është e panjohur. Është hera e tretë që në vendin tonë shpërthen gripi i shpendëve (Influenca Aviare). Herën e parë ndodhi në vitin 2006 në fshatin Çukë të Sarandës dhe Pezë-Helmës të Tiranës, ndërsa hera e dytë në vitin 2021, në disa fshatra.

Në të dyja periudhat e mëparshme sëmundja u lokalizua te shpendët e oborreve. Shpërthimi gjatë muajit mars 2022 është rasti më i keq, pasi ngordhjet kanë prekur shpendët e pularive të mëdha dhe ka krijuar një impakt të rëndësishëm në ekonomitë e tyre.

Ministria e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, Autoriteti Kombëtar i Ushqimit dhe Institucionet e varësisë thonë se kanë marrë të gjitha masat në mënyrë që sëmundja të mos përhapet më tej, por sa siguri kanë konsumatorët?!

Mjekja veterinere, njëkohësisht zëvendësrektore në Universitetin Bujqësor të Tiranës, prof. asoc. Erinda Lika ka sqaruar për “Gazeta Panorama” disa nga normat që duhen respektuar për të pasur ushqim të sigurt në tryezë, si dhe rrezikun nga kontakti me shpendët e infektuar.

Sa siguri kemi ne në konsumimin e shpendarisë, çfarë mund të konsumojmë dhe çfarë jo?

Agjencitë ndërkombëtare, si Organizata Botërore e Shëndetësisë dhe Organizata Ndërkombëtare e Ushqimit dhe Bujqësisë, kanë deklaruar se konsumi i pulave dhe i vezëve të gatuara me temperatura të larta është i sigurt, sepse temperatura e lartë e shkatërron virusin. Por, për të pasur një ushqim të sigurt për konsum duhet të zbatohen të gjitha normat higjienike, si dhe rekomandimet e mëposhtme: blini pulat dhe nënproduktet e tyre vetëm në dyqane të certifikuara dhe me norma të larta higjiene; mos blini pula të gjalla, pasi sëmundja përhapet nëpërmjet shpendëve të gjallë; zgjidhni vezë të freskëta që nuk kanë shenja glasash mbi lëvozhgë; mos blini vezë të cilat kanë lëvozhgën të thyer; pastroni dhe lani këto produkte përpara se t’i gatuani; sigurohuni që temperatura e gatimit të jetë më e lartë se 70 gradë celsius.

Si po menaxhohet situata e gripit të shpendëve, a po ndiqen të gjitha protokollet që kërkohen dhe çfarë duhet bërë më tepër në këtë situatë?

Si rezultat i shpërthimit të gripit të shpendëve, për të minimizuar rrezikun e përhapjes së sëmundjes, janë rritur masat karantinore në ferma. Është kryer groposja e shpendëve të ngordhur dhe realizohen kontrolle rigoroze për praninë e shpendëve të infektuar.

Janë therur në vend të gjithë shpendët e pularisë dhe janë groposur sipas rregullave të mbrojtjes mjedisore. Çdo substancë apo mbeturinë ushqimi shpendësh, që mund të jetë i kontaminuar, është shkatërruar ose trajtuar siç duhet.

Ky trajtim bëhet sipas instruksioneve të veterinerit zyrtar. Janë bërë dezinfektime të lokaliteteve dhe i terrenit të shpendëve të prekur, po ashtu është bërë edhe përpunimi i plehut. Janë dezinfektuar periodikisht mjetet e punës dhe të transportit.

Nga vatra e prekur nuk është lejuar të dalë asnjë shpend. Nëse pulat në një pulari janë therur gjatë periudhës së inkubacionit të sëmundjes, mishi i tyre është konfiskuar. Janë përdorur mjete të përshtatshme dezinfektimi në hyrje dhe dalje të pularive. Janë kontrolluar lëvizjet e personave që manipulojnë pulat, kërkesat e tyre, vezët dhe mjetet e transportit brenda në fermë. Therja e shpendëve është bërë në thertore të caktuara nga Shërbimi Veterinar Shtetëror. Është bërë ndalimi i panaireve, tregtimeve, ekspozitave ose grumbullimeve të tjera të shpendëve e zogjve të tyre.

Shto Koment

Na Ndiqni në: