Mishi sintetik

Cili është kuptimi i mishit sintetik?

Mishi sintetik quhet mishi i kultivuar laborator.Ai eshtëformuar nga qelizat shtazore një laborator. Sa i përketstrukturës qelizore, mishi i kultivuar është i njëjtë me mishinkonvencional. Mishi i kultivuar, është mish i vërtetë, por nukprodhohet nga kafshët theren siç ndodh me mishintradicional. Ideja është krijohet një industri mishi miqësore ndaj mjedisit.

Si e përgatisim mishin sintetik?

Mishi i kultivuar, prodhohet duke përdorur qeliza me origjinështazore mbledhura mënyrë kujdesshme nga lopët dhe rritura kushte ideale një mjedis qelizor pasur me lëndëushqyese. brenda bioreaktorëve. Shkencëtarët përdorin pjesë ngastruktura e muskujve dhe organeve, për filluar procesin e krijimit mishit kultivuar. Qelizat vendosen pjata Petri me aminoacide dhe karbohidrate për ndihmuar qelizat e muskujve shumohen dhe rriten. Për here të pare mishi sintetik ështëprodhuar në vitin 2013 nga një ekip kërkimor-shkencor ngaUniversiteti i Mastrihtit dhe kostoja e prodhimit të hamburgeritishte 300000 mijë dollar. Ky proces zgjati për tre muaj dhe shijae hamburgerit ishte larg mishit original. Gjithesesi gjatë viteve tëfundit janë bërrë përmismime të ndjeshme si në shije dhe nëuljen e kostove.

A janë shëndetshëm mishrat sintetikë?

Mishi i kultivuar vjen me një avantazh madh shëndetësor mbimishin konvencional, për shkak se është rritur kushte kontrolluara dhe pa antibiotikë dhe pra ai në mënyrë direkte nukështë trasmetues i sëmundjeve vijnë nga ushqimi aposëmundjet zoonotike. Në të njëjtën kohë prodhimi i tij në kushtetë larta higjenike në laborator mundëson eleminimin e virusedhe prioneve.

A ka shije ndryshme mishi sintetik?

Mishi i kultivuar është pak i hidhur se mishi tradicional përshkak sasive me të pakta izoleucinës, leucinës, fenilalaninës, histidinës dhe lizinës.

Cili është mishi i shëndetshëm?

Mëlçia, veçanërisht mëlçia e viçit, është një nga mishrat ushqyes mund hani. Është një burim i shkëlqyer iproteinave me cilësi lartë; vitaminave A, B12, B6; acid folik; hekurit; zinkut; dhe aminoacideve esenciale. Një dietë e shëndetshme e ekuilibruar duhet përfshijë proteina nga mishi, peshku dhe vezët ose burime jo shtazore si fasulet dhebishtajoret. Mishrat si mishi i pulës, derrit, qengji dhe viçi janë gjitha pasura me proteina. Mishi i kuq na siguron hekur, zink dhe vitamina B.

Burimi i literaturës:https://www.nhs.uk › eat-well › food-types › meat-nutrition

Punoi : Prof. Bizena BIJO

Na Ndiqni në: