Dy shënime në lidhje me bletët

Si të mësojmë nga bletët?

Bleta është një (kafshë) insekt simbolika e së cilës përfaqëson shumë cilësi, ndër të cilat veçohet:

• Mençuria e komunitetit

• Produktiviteti

• Organizimi

• Prosperitet

• Përqendrimi

• Puna ekipore


Çfarë mund të mësojmë nga bletët?

“Punoni me gëzim dhe ndajeni me të tjerët pa pritur asgjë në këmbim. Shpërblimi më i mirë është gëzimi i bërjes së gjërave për gëzimin e thjeshtë të kryerjes së tyre. Është e dobishme të vlerësoni aktivitetet tuaja. Sa punë jeni duke bërë?

Bleta na mëson të qëndrojmë në detyrë derisa të përfundojë puna.

Bletët jetojnë në një sistem kaste.

Pyesni veten se çfarë roli po luani, rolin e bletës mbretëreshë, dronit apo bletës punëtore.

Ëmbëlsia në marrëdhëniet e tyre është diçka që ndikon edhe tek këto qenie për shkak të prodhimit të mjaltit.

Trajtojini njerëzit ashtu siç dëshironi të trajtoheni.

Flisni me njerëzit ashtu siç dëshironi t’ju flisnin.

Respekti fitohet, nuk merret.

Bleta mjaltëse afrikane

Bleta e afrikanizuar, e njohur gjithashtu si bleta e mjaltit e afrikanë dhe e njohur në bisedë si “bleta vrasëse”, është një hibrid i bletës perëndimore të mjaltit (Apis mellifera), e prodhuar fillimisht nga kryqëzimi i bletës së mjaltit të ultësirës së Afrikës Lindore (A. m. scutellata) me nënlloje të ndryshme të bletëve evropiane si bleta italiane (A. m. ligustica) dhe bleta iberike (A. m. iberiensis) (disa nga faktet janë të diskutueshme):

Bletët e mjaltit të afrikanë janë zakonisht shumë më mbrojtëse se varietetet e tjera të bletëve të mjaltit dhe reagojnë ndaj shqetësimeve më shpejt se bletët evropiane të mjaltit.
Ato mund të ndjekin një person një çerek milje (400 m); ato kanë vrarë rreth 1000 njerëz, dhe viktimat kanë marrë thumbime 10 herë më shumë sesa nga bletët evropiane të mjaltit.
Ata kanë vrarë edhe kuaj dhe kafshë të tjera.

Mblodhi: Abdyl Arifaj

Na Ndiqni në: