patburdubc0 - www.pixabay.com

Shkencëtarët zbulojnë se Machu Picchu mund të jetë të paktën dy dekada më i vjetër se ç’mendohej

Një zbulim shkencor rreth Machu Picchu ka shtuar dyshimet në lidhje me besuesmërinë e regjistrave koloniale për historianët modern perëndimorë që përpiqen të krijojnë një kuptim më të qënësishëm të njerëzve Inca (inka) të cilët e ndërtuan këtë vend.

Për më shumë se 75 vjet, shumë historianë dhe shkencëtarë kanë punuar mbi supozimin se vend (siti) i famshëm në Peru është ndërtuar disa kohë pas vitit 1438 pas Krishtit. Kjo u bazua kryesisht në tregimet spanjolle të shekullit të 16-të nga pushtimi i rajonit prej tyret. Sidoqoftë, teknikat e zgjeruara të takimit të radiokarbonit të kryera në mbetjet tani kanë gjetur se mund të ishte të paktën dy dekada më e vjetër.

“Rezultatet sugjerojnë që diskutimi i zhvillimit të perandorisë Inca bazuar kryesisht në të dhënat koloniale kërkon rishikim,” tha autori kryesor i hulumtimit, Prof Richard Burger nga Universiteti Yale.

“Metodat moderne të radiokarbonit ofrojnë një bazë më të mirë për të kuptuar kronologjinë Inca sesa të dhënat kontradiktore historike”- shtoi ai.

Arkeologët besojnë se vendi i famshëm Inca i Machu Picchu është disa dekada më i vjetër nga sa mendohej më pare dhe takimet e karbonit të eshtrave të njerëzve të gjetura, tregojnë se ishte i banuar në 1420, më shumë se 20 vjet më herët nga sa prisnin shkencëtarët.

Machu Picchu u ndërtua si një pronë për Perandorin Pachacuti, i cili sipas të dhënave historike u ngrit në pushtet në 1438 para se të pushtonte zonën ku ndodhet vendi.

Kjo bëri që ekspertët të besonin se ishte ndërtuar pas vitit 1440 dhe ndoshta deri në vitin 1450.  Machu Picchu ndodhet në rajonin modern të Perusë në Cusco, në një kurriz malor prej 7,970ft të gjatë (2,430m).

 

Burimi: www.msn.com

Na Ndiqni në: