Në periudhën aktuale të zhvillimit njerëzor, alergjithë po bëhen gjithnjë e më shqetësuese. Tashmë dihet që alergjitë janë nga më të ndryshmet, shfaqen në shkallë të ndryshme që nga mjaft të lehta e deri shumë të rënda. Një gjë është e sigurtë, një pjesë e njerëzve janë shumë më të ndjeshëm se të tjerët dhe ndjeshmëria ndaj alergjive, zakonisht fillon të rritet me kalimin e moshës.
Tashmë na tyra po na ofron ditë të ngrohta, bimë të lulëzuara dhe një “rigjallërim” të plotë të natyrës. Kjo është e lidhur me shfaqjen e dëshirës shumë të madhe për të shijuar një ditë në natyrë, si një “ëndërr” për shumë njerëz, të moshave, profesioneve apo gjinive të ndryshme. Por, për një numër nërritje të njerëzve, pikërisht stina e pranverës kthehet në një “makth”. Kur vuani nga alergjia (qoftë edhe në faza të lehta tësaj), në periudhën prill-qershor, teshtitja, skuqja e syve dhe vështirësitë në frymëmarrje bëhen shoqërues të padëshiruar.
Është vërtetuar tashmë nga studimet shkencore të ndryshme që të ushqyerit e shëndetshëm është thelbësore për një shëndet të mirë. Poashtu të ushqyerit e shëndetshëm është një aleat i shkëlqyer kundër shqetësimeve që vijnë nga alergjia duke vepruar si një anti histaminë natyrale. Pa dashur të marrim përsipër të paraqesim ndonjë studim shterues, po paraqesim disa nga ushqimet që ndikojnë shumë pozitivisht në shëndetin tonë.
Frutat dhe perimet e stinës: në rastin e alergjive, kontributi që jep konsumi i frutave dhe perimeve është më i rëndësishmi. Ushqimet e pasura me vitaminë C, si pjepri, mango, mjedra, boronica, rrushi dhe ananasi, në pranverë janë një ndihmë e shkëlqyer në forcimin e trupit kur vihemi në provë nga sëmundjet e rrugëve të frymëmarrjes.
Çaji jeshil. Falë përmbajtjes së kuercetinës dhe katekinës, ose flavonoideve që kundërshtojnë fillimin e inflamacionit, kjo pije e çmuar redukton ndikimin e histaminës, substancës së përfshirë në shumë përgjigje qelizore, si reaksionet inflamatore dhe sekretimin gastrik. Quercetin, një anti-inflamator i fuqishëm, gjendet në disa ushqime si qepa e kuqe, lakra dhe domatet organike.
Xhenxhefil dhe erëza. Mund të gjejmë edhe aleatë të dobishëm kundër alergjive në bimë. Për shembull në xhenxhefil, e cila përmban gingerol, një molekulë antioksiduese, antikancerogjene dhe anti-inflamatore. Në kamomil i cili vepron si një anti inflamator i fuqishëm.
Uthull molle të egër. Konsiderohet veçanërisht efektive kundër alergjive sezonale. Në fakt aftësia e saj për të reduktuar prodhimin e mukusit dhe për të pastruar sistemin limfatik e bën sulmin alergjik më pak akut dhe shmang ndjesinë e vazhdueshme të hundës së bllokuar. Mjafton të përzieni një lugë çaji uthull molle në një gotë me ujë për ta pirë tri herë në ditë.
Nw mwnyrw mw specifike, po rendisim disa nga elementwt shumw tw rwndwsishwm pwr shwndetin tonw, kur na shfaqen alergjitw dhe/ose pwr tw parandaluar atw. Ndwr mw tw rwndwsishmet, veçojmw:
Vitamina C mund të ulë histaminat, kimikatet në trup që shkaktojnë shumë simptoma alergjie si teshtitja dhe rrjedhja e hundës. Mund ta merrni nga shumë ushqime, përkatësisht agrumet si portokalli dhe grejpfruti dhe lëngjet e tyre. Nëse jeni duke marrë barna të tjera, konsultohuni fillimisht me mjekun ose farmacistin tuaj. Grejpfruti mund të ndërveprojë me disa prej tyre.
Bromelain është një enzimë që mund të ndihmojë në lehtësimin e ënjtjes. Disa studime kanë zbuluar se mund të lehtësojë bllokimin e sinuseve. Bromelaina vjen nga bima e ananasit. Pra, merrni disa copa ananasi. Hani mirë dhe ndjehuni më mirë.
Magnezi, një mineral i zakonshëm, mund t’ju ndihmojë të merrni frymë më lehtë. Njerëzit që kanë astmë shpesh kanë nivele të ulëta të magnezit. Disa studime tregojnë se dhënia e tij përmes një IV mund të ndihmojë me sulmet serioze të astmës. Arrat janë burime të shkëlqyera të magnezit. Provoni bajame, shqeme dhe kikirikë.
Vitamina D është e mirë për kockat tuaja. Mund të ndihmojë gjithashtu me alergji dhe astmë. Disa studime zbuluan se njerëzit që rritën marrjen e vitaminës D kishin më pak simptoma. Merrni atë nga ushqimet e detit si peshku shpatë, salmoni dhe toni.
Xhenxhefili gjendet në xhenxhefilin e freskët. Mund të ndihmojë në tharjen e mukusit në mënyrë që të ndiheni më pak të mbytur. Ju merrni më shumë gingerol në xhenxhefil të freskët sesa në xhenxhefil të thatë, kështu që zgjidhni të freskët për të marrë sa më shumë përfitime.
Kuercetina është një kimikat natyror bimor që bllokon histaminat. Mollët, të gjitha llojet e manave dhe specat janë të pasura me këtë lëndë ushqyese.
EGCG është një përbërës që mund të ndihmojë në lehtësimin e simptomave të alergjisë. Gjendet në çajin jeshil. Njerëzit pinë çaj për të qetësuar hundët dhe hundët e zëna. Por disa studime thonë se çaji jeshil mund të ketë përfitimet për të ndihmuar vërtet me alergjitë.
Shafrani i Indisë është një erëz që shpesh gjendet në kerri dhe në kuzhinën tjetër indiane. Ai përmban kurkumin, për të cilin disa studime thonë se bllokon histaminat. Mund të ndihmojë me mbingarkesën.
Acidet yndyrore omega-3 mund të ndihmojnë në lehtësimin e mbytjes dhe ënjtjes së hundës. Peshqit yndyrorë si salmoni, skumbri dhe toni janë të pasura me omega-3. Shoqata Amerikane e Zemrës sugjeron të hahen të paktën dy racione të këtij peshku në javë.
Probiotikët janë baktere të mira që jetojnë në zorrët tuaja. Disa studime tregojnë se ato mund t’ju ndihmojnë në tretjen e ushqimit. Studimet janë duke u zhvilluar për të parë nëse ato gjithashtu mund të ndihmojnë në lehtësimin e alergjive dhe të rrisin cilësinë e përgjithshme të jetës suaj. Gjeni probiotikë në ushqimet e fermentuara si kimchi, lakër turshi, tempeh, miso dhe dhallë. Ushqimi më i njohur dhe i njohur që ka probiotikë është kosi. Sigurohuni që kosi të thotë “kultura të gjalla aktive” në etiketë.
Shto Koment