Disa lloje të ushqimeve që nuk duhen ruajtur në frigorifer

Disa lloje të ushqimeve që nuk duhen ruajtur në frigorifer
Me modernizimin e jëtës, me shtimin e paisjeve shtëpiake, jeta duket që është lehtësuar dhe
shumë prej “shqetësimeve” të jetës së mëpashrshme normale, sikur nuk shfaqen më. Kështu,
me përdorimin e frigoriferit për të ruajtur ushqimet nga prishja për një kohë të caktuar, sikur
nuk bëhemi më merak për specifikat që paraqert ruajtja e disa prej tyre (kanë kërkesa
specifike), dhe njëkohësisht kemi humbur atë lloj tradite që ka qënë më përpara në ruajtjen në
mënyrë praktike dhe jo domosdo frigoriferike.
Frigoriferët kanë qenë një element kryesor në shumicën e shtëpive amerikane që nga vitet
1930. Për shumë dekada që nga ajo kohë, ideja se gjithçka qëndron më e freskët për më gjatë
në frigorifer është bërë një supozim i zakonshëm. Dhe ndërsa është e vërtetë që mbajtja e
ushqimeve tuaja të ftohta parandalon disa ushqime të thahen, prishen ose të sëmuren nga
rritja jo shumë e shijshme e mikrobeve, mund t'ju habisë të mësoni se disa ushqime nuk duhen
mbajtur në frigorifer. Ndërsa hedhja e tyre atje është zakonisht e sigurt, do të përjetoni kalbje
më të shpejtë ose një përkeqësim të cilësisë që thjesht nuk ia vlen. Por, tashmë, njerëzit po
mendojnë gjithnjë e më shumë që jo gjithçka mund dhe duhet të ruahet në mjedise të freskëta
(të kondicionura në frigoriferët freskues) apo në ngrirje. Ka produket që jo vetëm që nuk kanë
nevojë, por nuk bëjmë mirë që as ti fusim në frigorifëer, e jo më pastij ti ruajmë aty për kohë të
gjatë.
Është një listë me produkte që nuk duhet të futen në frigorifer (përgjithësisht nuk kanë nevojë,
për më keq, mund të prishi disa nga karakteristikat e produktit), si të tilla mund të veçojmë:
i) Avokado të papjekura: Avokadot do të arrijnë maksimumin e pjekurisë më shpejt kur
ruhen në temperaturën e dhomës për disa ditë, ndërkohë që në frigorifer do të humbin
konsistencën.
ii) Borziloku: Borziloku lihet më së miri në temperaturën e dhomës me kërcellin e zhytur
në ujë – kjo do të parandalojë që gjethet të bëhen të lagura dhe kafe në frigorifer.
iii) Kastravecat: Ju mund (dhe ka të ngjarë t'i keni vepruar kështu) t'i ruani kastravecat në
frigorifer. Por ju gjithashtu mund të keni vërejtur diçka të quajtur “lëndim ftohës”, i cili
shkakton njolla të njomura me ujë, tkurrje dhe zverdhje pas tre apo më shumë ditësh. Nëse
vendosni të ngrini kastravecat në frigorifer, është më mirë t'i mbështillni me plastikë për të
minimizuar ndryshimet lagështirën e tyre – dhe t'i hani sa më shpejt në një sallatë ose raita të
freskët.
iv) Qepët: A keni vërejtur ndonjëherë qepët tuaja duke u bërë të buta dhe të mykura në
frigorifer? Shkaktohet nga lagështia. Ndërsa qepët e prera mund t'i vendosni në frigorifer në një
enë të mbyllur për dy deri në tre ditë, ruajini qepët e plota në një vend të freskët dhe të thatë
(por jo në një qese plastike), larg patateve.
v) Hudhra: Hudhra e plotë dhe thelpinjtë e paqëruar mbahen më së miri në një vend të
freskët dhe të thatë, pjesërisht sepse temperaturat nën 40°F përshpejtojnë rritjen e një filiz të
gjelbër nga hudhra. Ftohja bën që edhe ajo të bëhet në formë gome dhe të mos shijohet
siçduhet kur e konsumojmë.

vi) Patatet: Lagështia e shtuar nga frigoriferi i bën patatet gri dhe të ëmbla. Ruani ato në
një enë të ajrosur, si kuti kartoni ose qese letre të hapur, dhe jashtë dritës së drejtpërdrejtë për
të parandaluar mbirjen.
vii) Domatet: Mbani domatet tuaja të plota në temperaturën e dhomës për të siguruar
aromë dhe lëngshmëri optimale.
viii) Bananet e papjekura: Bananet kanë nevojë për temperatura më të ngrohta për t'u
pjekur, që do të thotë se frigoriferi nuk është padyshim vendi i duhur për ta. Me këtë, ju
gjithashtu nuk i dëshironi ato shumë të ngrohta, prandaj mbajini larg rrezeve të diellit direkte.
ix) Pjeprat e papjekur: Pjeprat, dmund të lihen jashtë në temperaturën e dhomës në
mënyrë që të piqen. Fetat duhet të ruhen në frigorifer, por ju duhet t'i konsumoni brenda tre
deri në katër ditë përpara se të bëhen të butë dhe/ose të rrëshqitshme.
x) Vaji i ullirit: Vaji i ullirit mund të formojë kristale dhe të fillojë të bëhet i fortë nëse
lihet në frigorifer (gjë që mund të ndikojë gjithashtu në shijen). Mundësia më e mirë është ta
ruani në një qilar, larg dritës dhe nxehtësisë së furrës.
xi) Ketchup: Me siguri, e keni vënë re që restorantet i mbajnë jashtë këto shishe gjatë
gjithë ditës? Ndërkohë që mund ta futni shishen në frigorifer nëse dëshironi të ruani cilësinë
deri në gjashtë muaj, është e sigurt për ta mbajtur në dollapin tuaj.
xii) Salcë soje Falë fermentimit, ju jeni të sigurt për të mbajtur salcën komerciale të sojës
në një dollap – megjithëse ftohja do të zgjasë freskinë e shijes për më gjatë, sipas Kikkoman.
xiii) Gjalpë: Bulmeti duhet të mbahet në frigorifer…por ruajtja e gjalpit e bën atë të fortë
dhe të vështirë për t'u përhapur. Ju mund t'i mbani shkopinjtë e gjalpit jashtë për dy ditë (në
temperatura të arsyeshme, jo super të nxehta) në mënyrë që të ruajë një qëndrueshmëri të
këndshme.
xiv) dashur Sipas aplikacionit FoodKeeper, mjalti që ruhet në një enë hermetike nuk do t'ju
ndizet, pavarësisht se ku e mbani – megjithëse shijon më mirë kur konsumohet brenda dy viteve
nga hapja.
xv) Gjalpë kikiriku: Keni tre muaj për të kaluar atë kavanoz me gjalpë kikiriku komercial
(një sfidë e shijshme!) përpara se ta ruani në frigorifer. Megjithatë, gjalpi natyral i kikirikut pa
aditivë shkon në frigorifer për të ruajtur cilësinë më të mirë.
xvi) Arrat: Ndërsa USDA pohon se kavanoza dhe kanaçe me arra të papjekura mund të
ruhen në qilar për dy deri në nëntë muaj pas hapjes pa humbje të mëdha freskie, faqe të tjera
pretendojnë se mbajtja e tyre e ftohtë parandalon prishjen dhe zgjat freskinë. Sugjerimi ynë?
Mos blini me shumicë, mbajini hermetikisht në qilar dhe hani brenda pak muajsh.
xvii) Ëmbëlsirat: Prisni, a keni vërtet pasta të mbetura?! Nëse po i ruani gjërat e mira si
kiflet për më vonë, është më mirë t'i mbani në një qese letre në temperaturën e dhomës.
xviii) Çokollatat: Nëse nuk jeni në shije të shurdhër dhe konsistencë me kokrra, mos e
mbani çokollatën të ftohtë në frigorifer. Ka tendencë të ketë aromë maksimale në
temperaturën e dhomës dhe duhet të ruhet diku të errët dhe të thatë.

xix) Kafe (fasule ose bluarje): Kafeja është në një enë hermetike në temperaturën e
dhomës nëse shpresoni të ruani shijen në filxhanin tuaj të mëngjesit, sipas Shoqatës Kombëtare
të Kafes (NCA).
xx) Mollët: Këto do të jenë mirë në banak deri në tre javë. Bani kujdes, nëse kanë
qëndruar gjatë nv treg, rrojnv më pak.
xxi) Djathë i vjetëruar: Djathi i vjetër (rregulli i madh: kjo është çdo gjë e vështirë, si
parmixhani apo gruyere) nuk kërkon ftohje, sipas USDA. Ruajeni në një vend të freskët dhe të
errët.
xxii) Peshku i konservuar: E dini se si e merrni këtë nga seksioni pa frigorifer në treg? Kjo do
të thotë se mund të qëndrojë pa frigorifer derisa ta hapni.
xxiii) Melasa: Kjo gjë tashmë është pothuajse e pamundur për t'u marrë. Ruajeni atë në
frigorifer dhe marrja e një luge do të jetë si të stërviteni… vërtetë, shumë e vështirë. Ajo ka
shije të mrekullueshme për 6 muaj pas hapjes kur mbahet në qilar, sipas USDA.
xxiv) Patëllxhani: Ky frut perimor mund të humbasë shijen në frigorifer, por do të zgjasë në
banakun tuaj vetëm për një ditë apo më shumë. Vetëm sigurohuni që të përgatisni parmakun e
patëllxhanit (ose çfarëdo pjate të preferuar duke përdorur perimet) menjëherë pasi të blini.
xxv) Nutella: Ftohja e kremit tuaj të preferuar me çokollatë-lajthi thjesht kap çokollatën,
duke e bërë një përvojë më pak të këndshme dhe më pak të përhapur.
xxvi) Frutat e papjekura me farë: Pjeshkët, nektarinat, kajsitë, etj., duhet të jetojnë në
banakun tuaj kur keni nevojë që ato të piqen pak. Thënë kështu, pasi të jenë në fazën tuaj të
dëshiruar të pjekjes, ata patjetër mund të qëndrojnë të ulen në frigoriferin tuaj.
xxvii) Pite me fruta: Keni rreth dy ditë kohë për t'i lënë byrekët me fruta në qendër jashtë
frigoriferit (për sa kohë që ato janë të mbështjellura dhe/ose të mbuluara siç duhet). Sidoqoftë,
çdo byrek me bazë kremi duhet të ruhet në frigorifer.
xxviii) Biskota të pjekura: Ne po ju japim lejen që të përdorni "Përbindëshi i plotë i biskotave"
në grupin tuaj të sapopjekur, pasi lagështia e frigoriferit i bën ato të thërrmuara dhe ndikon në
shijen. Ruani ato në një enë të mbyllur deri në tre javë (në varësi të varietetit) ose ngrijini ato.

Përgatiti: Z. Gjeta

Postimet e fundit

Na Ndiqni në:

Më të shikuarat