Po ashtu, u prezantuan elementët e vlerësimit të gjedhit për riprodhim, për prodhim qumështi, për rritjen e efektivitetit të fermës dhe rezistencën e tyre ndaj sëmundjeve.
Demonstrim në fermën e mbarështimit të gjedhit të qumëshit nga pedagogët e UBT Prof. Dr. Lumturi Papa dhe Prof. Dr. Etleva Delia në kuadër të Skemës Kombëtare të Trajnimit në Bujqësi.
Të pranishëm ishin ekstensionistë, specialistë të AREB-it Shkodër dhe fermerë të cilët morën informacion mbi temat “Teknologjia dhe cilësia e silazhit pranveror dhe silazhit të misrit” dhe “Optimizimi i riprodhimit dhe punës racore në fermë”.
Artikuj të ngjashëm
EKSPLORIMI DHE DOKUMENTIMI I KULTIVARËVE TRADICIONALË BUJQËSORËNË ZONËN E LIBRAZHDIT
Kultivarët tradicionalë në sfidën e mbijetesës së tyre Shqipëria karakterizohet nga një diversitet i lartë biologjik si të formave të egra ashtu dhe ato të kultivuara. Megjithëse territori i vendit është i vogël, më...
February 17, 2025
6 Shikime
Një histori e shkurtër e përmirësimit gjenetik të bimëve
Mbarështimi i bimëve është përcaktuar si “arti dhe shkenca e përmirësimit të trashëgimisë së bimëve për të mirën e njerëzimit” (Sleper dhe Poehlman, 2006). Mbarështuesit e bimëve angazhohen në një proces ciklik...
February 17, 2025
13 Shikime
Bujqësia biodinamike një sistem ushqimi cilësor dhereziliente ndaj ndryshimeve klimatike
Bujqësia, sikurse kemi trajtuar në shkrime të mëparshme, renditet si një nga kontributorët kryesorë në lëshimin e gazeveme efekekt serrë në atmosferë. Sektori i bujqësisë ështëpërgjegjës për rreth 33% të emetimeve të...
January 13, 2025
52 Shikime