EKSPLORIMI DHE DOKUMENTIMI I KULTIVARËVE TRADICIONALË BUJQËSORËNË ZONËN E LIBRAZHDIT

Kultivarët tradicionalë në sfidën e mbijetesës së  tyre Shqipëria karakterizohet nga një diversitet i lartë biologjik si të formave të egra ashtu dhe ato të kultivuara. Megjithëse territori i vendit është i...

Një histori e shkurtër e përmirësimit gjenetik të bimëve

  Mbarështimi i bimëve është përcaktuar si “arti dhe shkenca e përmirësimit të trashëgimisë së bimëve për të mirën e njerëzimit” (Sleper dhe Poehlman, 2006). Mbarështuesit e bimëve angazhohen në një...

Bujqësia biodinamike një sistem ushqimi cilësor dhereziliente ndaj ndryshimeve klimatike

Bujqësia, sikurse kemi trajtuar në shkrime të mëparshme, renditet si një nga kontributorët kryesorë në lëshimin e gazeveme efekekt serrë në atmosferë. Sektori i bujqësisë ështëpërgjegjës për rreth 33% të...

Ndryshimet klimatike dhe menaxhimi irreziqeve nga dukuritë ekstreme të motit nëbujqësi

Ndryshimet klimatike në vitet e fundit gjithnjë e më shume po ndikojnë prodhimin bujqësor. Ato tashmë janë një realitet me tëcilin fermerët dhe komunitet rurale në mbarë botën po përballençdo ditë. Ato...

Dita Botërore e Tokës, 5 Dhjetor 2024

5 dhjetori festohet si Dita Botërore e Tokës për të rritur ndërgjegjësimin për rëndësinë e tokës së shëndetshme dhe ruajtjen e jetës në Tokë. Data u zgjodh për të nderuar H.M. Mbreti Bhumibol Adulyadej, Mbreti...

Kategoritë

Na Ndiqni në: